Wat is IFRS-17? Principal Consultant Nils vertelt

In de wereld van verzekeringen staat binnenkort een grote verandering voor de boeg: de overstap naar IFRS-17. Maar waarin verschilt IFRS-17 nou precies van het huidige systeem? Waarom hebben verzekeraars het er al tijden zo druk mee? En wat voor impact gaat de invoer hebben op de lange termijn? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze nieuwe standaard, aan de hand van de duidelijke uitleg en inzichten van praktijkexpert Nils Kampers, Principal Consultant Actuarieel bij House of Bèta.

IFRS-17: wat betekent het, en wat is het verschil met nu?

IFRS-17 is de nieuwe standaard waarop verzekeraars hun cijfers moeten rapporteren, die vanaf januari 2023 volledig in werking gaat. Deze nieuwe standaard schrijft voor hoe verzekeraars hun jaarcijfers moeten rapporteren naar hun aandeelhouders. Voor een verzekeraar is het opstellen van een jaarrekeningen complexer dan voor veel andere bedrijven, omdat er sprake is van veel verwachte uitkeringen en inkomsten, die ook nog beïnvloed worden door externe factoren zoals bijvoorbeeld gewijzigde rentes. De IFRS-17 standaard biedt hierin duidelijkheid en verbetert de vergelijkbaarheid van jaarrekeningen, zodat beleggers beter kunnen inschatten welke verzekeraars winstgevend zijn. Hierdoor kunnen ze verschillende types verzekeraars beter vergelijken: Nederlands en buitenlands, levens- en schadeverzekeraars, het kan allemaal worden vergeleken met IFRS-17.

Het fundamentele verschil tussen IFRS-17 en de oude IFRS-4 standaard is dat nu de verwachte winst gedurende de looptijd van een contract (de Contractual Service Margin) moet worden afgeschreven. Nils legt uit:

Stel, je hebt als verzekeraar een levensverzekering die 30 jaar loopt. Het oude systeem zegt feitelijk: bij die polis maak je dit jaar al de verwachte winst voor de héle looptijd. Dat wil IFRS-17 juist niet: als die polis 30 jaar loopt, mag je ieder jaar maar 1/30ste van de winst boeken, en de rest laat je op de balans staan. Best logisch, eigenlijk.

IFRS-17 reporting

Focus op details & data voor een duidelijker resultaat

Om een duidelijk beeld van de verwachte winst te krijgen, wordt de beschikbare data per polisgroep geanalyseerd. IFRS-17 vraagt om een hoger detailniveau, waarbij elk onderdeel van de boekhouding geëvalueerd moet worden. Hierin schuilt een uitdaging voor de verzekeraars: de hele database moet worden bekeken in de berekening, van de actuaris tot de accountant en van de premiebetaling van de klant tot de jaarrekening van de verzekeraar. Nils:

”Verzekeraars hebben heel complexe dataketens, die bestaan uit verschillende IT-landschappen. Die systemen communiceren lang niet altijd onderling, wat een hindernis is bij het rapporteren volgens IFRS-17. Dit heeft er toe geleid dat veel verzekeraars er voor hebben gekozen al hun systemen te herzien, zodat er een doorlopend en geautomatiseerd proces ontstaat. Dit gebeurt vaak in programmeer-oplossingen zoals C#.

Daarnaast moeten ook eventuele veranderingen in de verwachte winst worden meegenomen in de nieuwe berekening. Per polisgroep wordt dit in losse stappen berekend en beschreven in een mutatie-overzicht (de Analysis of Change). Ook dit zorgt voor extra druk op rekenkracht van de oude actuariële modellen, die dit niet altijd goed aankunnen. Geen wonder dus dat er veel vraag is naar nieuwe softwarepakketten, die deze berekeningen snel en efficiënt kunnen uitvoeren.

wat is software engineering

Oplossingen die werken in de praktijk

Natuurlijk moeten de nieuwe software-oplossingen het zwaardere rekenwerk aankunnen en verbeteren. Een uitdaging die hiernaast speelt, is het dagelijks gebruik van de systemen door de vaste medewerkers bij de verzekeraars. Daarin moet je zoeken naar een goede balans tussen vernieuwing en herkenbaarheid. Nils vult aan:

Als de oude rekenmethodiek een bepaalde winstuitkomst gaf, zorgen wij dat de nieuwe rekenmethodiek dezelfde uitkomsten levert, en daarnaast ook voldoet aan de nieuwe IFRS-17 vereisten. Daarmee los je het probleem op, en laat je aan de klant zien dat de rekenmethodieken in de basis hetzelfde zijn.”

Dit is niet de enige uitdaging. Zo zijn bijvoorbeeld de verzekeringsproducten die worden gevoerd door een tussenpersoon lastiger te implementeren, omdat de systemen van de tussenpersonen nog niet klaar kunnen zijn voor de nieuwe eisen. Op uitvoerend niveau zijn er dus nog wat hindernissen te nemen, en zullen de verzekeraars de resterende uitdagingen moeten oplossen, zodat alles straks op rolletjes loopt. Bij House of Bèta zijn we er klaar voor!

Meer weten over IFRS-17?

Nils Kampers legt uit hoe de opleiding voor actuarieel rekenaars in elkaar zitAls Principal Consultant binnen House of Bèta en de Redmore Group heb ik ruime ervaring opgebouwd met de transitie naar IFRS-17 bij opdrachtgevers zoals a.s.r. en Athora, zowel in de uitvoering als begeleiding van dit proces. Heb je vragen over IFRS-17, of over werken bij House of Bèta? Neem dan contact op!

Nils Kampers | Principal Actuarieel Consultant | nils.kampers@houseofbeta.nl | 0610224040

Contact

Meer weten over onze organisatie, traineeships of diensten? Wij vertellen er graag meer over.

Stel je vraag

+31 (0)88 − 17 01 480

info@houseofbeta.nl
Utrecht Euclideslaan 2
3584 BN Utrecht
Delft Olof Palmestraat 14-18
(unit 4-5)
2616 LR Delft
Eindhoven Kastanjelaan 400
5616 LZ Eindhoven